Opgerolde handdoek

” Met mijn hond kan ik echt geen zoekspelletjes doen hoor, hij sloopt alles”. Bij de hondentraining krijg ik vaak de opmerking te horen dat wanneer mensen hun hond brokjes willen laten zoeken, de hond het gebruikte materiaal vernielt. De hond sloopt de opgespaarde wc-rolletjes, gaat met stukken stof aan de haal, gooit het hele spel ondersteboven of vind het gewoon leuk om met 4 poten op het hele spel te springen en dan maar te kijken of er ergens brokjes tevoorschijn komen. En meestal met succes, voor de hond dan … 

Het is dus van belang om dit goed te gaan begeleiden. Beginnend bij het begin, wat is nu het doel van zoeken (naar koekjes)? Allereerst natuurlijk dat de hond het koekje vindt. De meeste honden houden van lekkers en willen daarom graag meewerken aan een spel. Daarnaast vergt het mentale inspanning voor de hond om te bedenken hoe ze het brokje kunnen pakken. Dit geeft ze de broodnodige denkwerk-inspanningen waardoor ze voldaan moe worden. Ook verbetert het hun motoriek, denk hierbij aan de oog-bek-poot-coördinatie. Het zoeken naar koekjes bevat dus veel leuke en leerzame onderdelen.

Hoe leer je dat nu aan? Vrijwel alle honden gebruiken continue hun neus. Ze ontdekken hiermee de wereld, weten via deze weg wie er allemaal tegen hun lievelingsboom aangeplast hebben en weten drommels goed wanneer iemand koekjes in zijn zak heeft. Het gebruik van de neus hoeven we dan ook eigenlijk niet aan te leren. De grootste kunst is om de honden te leren dat je trainingsmateriaal alleen gebruikt en het verder met rust laat.

Het werken met trainingsmateriaal behoeft dan ook een eigen aanpak. Uiteraard zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden, maar ik geef een aantal voorbeelden die je naar eigen inzicht kan aan- en toepassen:

  • Leer de hond ruiken aan materiaal. Zeg hierbij bijvoorbeeld het signaal: ‘ ruiken’. Beloon hem voor het ruiken en leg het materiaal weer weg. Dit hoeft niet het materiaal van het spel te zijn, maar je kunt dit inzetten bij alles in en om huis waarbij je wil dat je hond het niet pakt. De meeste honden willen wel graag weten hoe iets ruikt, dus als we ze toestemming geven om te ruiken, is die behoefte in elk geval vervult. Wil de hond dan per se iets in zijn bek hebben, dan geef je hem daarna iets van zijn speelgoed en zegt: ” Voor Fikkie”.
  • Leer de hond een signaal waarbij wordt aangegeven dat iets afgelopen is. Je kunt hierbij denken aan het woordje: ‘klaar’. Van belang is, dat het niet gaat om een straf en dat er ook geen irritatie in je stem ligt. De boodschap naar je hond is: ” Dit was leuk, het is nu afgelopen en we gaan/ je gaat wat anders doen”. Niets meer en niets minder. Je kunt dit oefenen door met je hond te spelen met een speeltje. Je ruilt het speeltje met wat lekkers. Zodra de hond het lekkers heeft doorgeslikt, zeg je: ‘klaar’, je legt het speeltje direct weg op een plek waarvan je weet dat de hond er niet bij kan en het ook niet zal proberen en dan loop je zelf weg.
  • Bouw elk spel dat je speelt met je hond, in kleine stapjes op. Voorkom dat de honden ‘fouten’ kan maken. En met fouten bedoel ik niet dat de hond het snoepje niet direct kan vinden, maar fouten in de zin van dat hij dingen stuk gaat maken.
  • Biedt een spel aan dat past bij je hond. Heb je een hond met een korte platte neus, dan heeft het weinig zin om een spel te verzinnen met nauwe kieren om daar de brokjes uit te peuteren.
  • Voorafgaand aan het spel leer je de hond wachten. Dit kan door middel van een commando, maar je kan ook werken met zelfbeheersing werken waarbij de hond pas ‘iets’ mag doen na toestemming. (Hierover in een latere blog meer)

 

Opgerolde handdoek

Een spel dat je samen met je beginnende hond kan spelen en om de hond de beginselen van het zoeken te leren, is de ‘opgerolde handdoek’. Belangrijk is dat de hond leert omgaan met het materiaal en dat je hem daarna in zijn eigen tempo de diverse stappen aanbiedt. In het filmpje vind je de uitleg:

Categorieën: Zoek het Koekje

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *