De dagen worden korter, het blijft langer donker en met het ingaan van de wintertijd, beginnen de avonden eerder. Vaak is dat ook de tijd dat men zo weer begint met vuurwerk afsteken. Veel honden zijn bang voor vuurwerk en het is goed om daar tijdig mee aan de slag te gaan. Er zijn verschillende manieren om je hond door deze periode heen te helpen. 

Wat te doen 

Allereerst kan je hond gaan trainen om de geluiden en geuren minder eng te laten vinden. Dit noemt men ook wel desensiteren. Belangrijk hierbij is dat je dit heel langzaam opbouwt en de hond langzaam laat wennen. Pas als de hond gewend is aan een bepaald niveau, kan je weer een stapje verder gaan. Gooi je hond nooit in het diepe, wanneer je je hond overweldigt met een overgrote hoeveel van geluid, wordt de angst waarschijnlijk alleen maar verergerd. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld een YouTubefilmpje af te spelen met vuurwerkgeluiden. Je bent met sterkte van geluid aangepast op je hond. De maatstaf is dat je hond het geluid wel hoort, maar er verder niet op reageert of een bepaalde emotie bij laat zien. Pas als dit (geluids-)niveau geen enkele reactie (meer) geeft, ga je over op iets harder. Je kunt ook af en toe wat sterretjes afsteken om de hond te laten wennen aan geur van vuurwerk en koudvuur. Ook hiervoor geldt: langzaam opbouwen. Zorg dat je onder het spanningsniveau van je hond blijft.

Ten tweede is het van belang dat de hond een veilige plek mag en kan zoeken. Dit kan naast jou op de bank zijn onder een dekentje of in zijn bench met een laken eroverheen. De hond geeft dit over het algemeen zelf aan. Een zogenoemd  ’thunder-shirt’ kan ook helpen om je hond een veiliger gevoel te geven. Dit hondenjasje zit nauwsluitend om je hond heen waardoor hij hier steun aan ervaart.

Mocht je hond dit erg lastig vinden, dan kun je ondersteunen met (alternatieve) medicatie. Begin hier tijdig mij omdat de meeste medicatie 4 weken de tijd nodig heeft om werkzaam te zijn. Je kunt hiervoor een natuurgeneeskundig therapeut benaderen die de medicatie kan afstemmen op de behoeftes van jouw hond. Algemeen gebruikte alternatieve middelen zijn: Bach Bloesem Rescue druppels of spray, Zylkene en CBD-olie. Verder kun je denken aan homeopathische middelen, zoals: Puur nervositeit, MacSamuel Schrikken en TAP en Hop Nervositeit. Ook zijn er positieve effecten te merken van Strezz: Phytonics en NML health.

Thundershirt, CBD-olie, Zylkene en Bachbloesems

Let op, gebruik geen Vetranquil. Dit middel wordt soms nog steeds voorgeschreven door dierenartsen en is ook vrij verkrijgen via internet. Vetranquil is echter alleen een spierverslapper en als je dit aan je hond zou geven, kan hij niet meer bewegen. De hond lijkt rustig te zijn, maar is in feite nog steeds doodsbang. Hierdoor vererger je uiteindelijk alleen maar de angst.

Mocht acute medicatie nodig zijn, lees dan ook dit artikel: https://www.wagenrenk.com/vuurwerkangst-bij-honden-medicatie-voor-de-acute-patient/

Wil je graag ondersteuning in het traject, dan kun je contact opnemen met een gedragstherapeut.

Tijdens de jaarwisseling

Tijdens de jaarwisseling kun je je hond ook afleiden met een kauwbot waar hij nog wel even zoet mee is. Daarnaast kun je hem een denkspel aanbieden. Een zogenoemde snuffelmat is een voorbeeld van een zoekspel voor je hond waar hij een poosje zoet mee is. Ook kun je van meerdere spellen een snuffelparcours maken. Bouw ook dit van te voren op.

Wil je je verder verdiepen in de oorzaken en behandelingen van vuurwerkwerkangst, lees dan ook dit artikel.

Verder kan je tijdens de jaarwisseling of op momenten dat er buiten spannende geluiden of flitsten zijn (ook bij onweer en dergelijke) de gordijnen dicht doen en de televisie aanzetten. Dit zal het geluid en zicht enigszins dempen. Ook overdag kan je dit toepassen.f


Geef een bange hond steun!

Vanuit oude trainingstechnieken wordt nog wel eens aangegeven dat je een hond die bang is, vooral moet negeren. Hierdoor zou hij dan leren om hard te worden en het zelf op te lossen.

Gelukkig is de conclusie uit steeds meer wetenschappelijke onderzoeken dat het negeren van (het gedrag) van honden geen positief effect heeft op de gemoedstoestand van de hond en ook niet op die van de relatie baas – hond.

In mijn ervaring is angst en schrik op te delen in 3 categorieën. Bij de eerste is er sprake van een lichte schrik en herstelt de hond snel al dan niet met ondersteuning van de baas. Wanneer de hond zodanig schrikt en bang is dat hij wil vechten, vluchten of bevriest, zit je in de tweede categorie. De laatste categorie is de meeste heftige en daarin blokkeert de hond volledig en is hij niet meer bereikbaar.

  1. Lichte schrik (hond is wel bereikbaar/’code groen’)
  2. Vechten, vluchten of bevriezen (hond is wel bereikbaar / ‘code oranje’)
  3. Volledige paniek (hond is niet meer bereikbaar/ ‘code rood’)

Wat is er belangrijk bij angst? Voor de meeste dieren is dat het terugvinden van het gevoel van veiligheid. Wanneer die situatie veilig wordt ervaren, verschilt per hond. Over het algemeen kun je zeggen dat er – wanneer er sprake is van lichte schrik – het voldoende is om de hond het gevoel gegeven dat hij gezien wordt. Stel je hond klimt op een krukje en valt er vanaf. Hij staat er wat geschrokken en beteuterd naast. Je zou dan op een rustige toon en/ of met humor kunnen zeggen: “Was je aan het klimmen klauterkabouter?” Dit is uiteraard maar een voorbeeld, maar het gaat om het idee dat je wel even contact maakt met je hond, maar daarbij niet de nadruk legt op wat er mis is gegaan. Vaak schudden ze zich even uit, proberen het opnieuw of lopen weg.

Wanneer er sprake is van een heftigere schrik of angst waarbij de hond wil reageren met vechten, vluchten of bevriezen geef je de hond meer steun. Wanneer je door het dorp loopt en er komt ineens een traumahelikopter over, dan kan dat voor sommige honden best een schrik zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld door je knieën gaan en een arm tegen je hond leggen. Hiermee bied je de hond veiligheid in de situatie. Het gaat echt om een steun bieden en niet om troosten. Je vertelt hem dus niet hoe erg dat wel niet was en hoe blij jullie zijn dat je dit ook weer overleeft hebt.

Indien je hond in de derde categorie is beland, dan is het allereerst belangrijk om te zorgen voor de praktische veiligheid. In blinde paniek zal een hond geen contact meer maken. Zorg dat hij ergens is, waar hij kan gaan ontspannen. Lijn de hond aan in een goed passend tuig of halsband of doe de deuren thuis dicht. Wanneer je op een veilige plek bent, kunt je hond helpen door middels van Bach Bloesem Rescue of een ander alternatief geneesmiddel om te helpen herstellen. Verder kun je je hond rustig gaan masseren en als je bekend met T-touch, kan je daar ook technieken van toepassen. Een zogenoemd thundershirt kan ook helpen voor de hond om zich veiliger te voelen. Daarnaast is het belangrijk om in de toekomst te voorkomen dat je hond weer in een dergelijke situatie belandt.

Bijgevoegd artikel geschreven door Debby van Dongen van Doggo.nl geeft achtergrondinformatie over angst en hoe daar mee om te gaan.

https://www.doggo.nl/artikelen/emoties-en-intelligentie-bij-honden/mag-je-een-bange-hond-troosten/

Categorieën: Artikel

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *