Tips voor het sporten samen met je hond

Bij elke sport waarin lichamelijke inspanning verwacht wordt, is het belangrijk om een goede warming-up te doen. Zowel bij baas als hond, wordt de warming-up nog wel eens als een ondergeschikt kindje gezien. Ook in het dagelijks leven, laten we de hond vanuit een koude auto met een sneltreinvaart het bos in rennen misschien nog wel achter een balletje aan ook. De bedoeling van een goede warming up is om het lichaam op inspanning voor te bereiden. Veel blessureleed hangt daarnaast ook af van de fysieke trainingsstatus van de baas en hond. Topfitte, goed bespierde en getrainde combinaties kunnen na een warming up voluit gaan. Een beginnende hond of een hond waarmee niet zo veel gedaan wordt doordeweeks, is veel kwetsbaarder.

 

Hoe warm je baas en hond op?

Het is een beetje afhankelijk van de soort sport die je met je hond bedrijft, maar het begin is altijd: inlopen. Honden en baasjes lopen ongeveer vijf minuten van stap naar uiteindelijk een drafje. Varieer tussen rechte lijnen, cirkels en een slalom. Je kunt dit combineren met gehoorzaamheidsoefeningen.  Na het rustige inlopen gaat de intensiteit wat verder omhoog door de hond en baas een paar galopjes te laten maken. Ga na zo’n kort sprintje weer terug naar het rustigere niveau voor enkele minuten. Herhaal nog een paar keer een sprintje op een iets hogere intensiteit. Hierna hou je zelf en de hond hond weer ‘actieve rust’.  Vermijd balspelletjes omdat dit veel honden bloedfanatiek maakt en ze dan meteen voluit gaan. Een volledige warming-up duurt ongeveer een half uur.

De cooling down

De cooling down heeft een andere functie. Intensieve inspanningen doen het melkzuur in het bloed en de spieren toenemen. Wanneer de spieren enige tijd op een laag niveau actief blijven kan dit melkzuur uit de spieren afgevoerd worden door de bloedsomloop. Hierdoor gaat het herstel na een inspanning sneller. Gebeurt dat niet dan veroorzaakt melkzuur stijve, pijnlijke spieren die trager herstellen. Een gevolg van het achterblijvende melkzuur is namelijk dat de spieren een hogere rustspanning hebben die op zijn beurt de doorbloeding van de spier vermindert. Daarnaast houdt het water vast in de spiervezel, waardoor deze ook onnodig meer spanning vasthoudt.
Als cooling down zal 10 tot 15 minuten veelal volstaan. Voor wat betreft de uitvoering kun je kiezen uit rustige spelletjes die de hond graag langere tijd achter elkaar doet. Vermijd echter wel korte sprintjes omdat die juist de melkzuurophoping doen toenemen.

Schoeisel

Naast het goed verzorgen van de spieren van baas en hond, is ook goed trainingsmateriaal belangrijk. Wanneer je gaat rennen op gras en wendingen moet maken, is goed schoeisel erg belangrijk. Een voorbeeld goede ’trailschoenen’, is de speedcross versie van Salomon. Deze schoenen bieden goede grip op gladere ondergronden.

 

Kleding

Zorg goed goed passende kleding die geen ongelukken kan veroorzaken. Loshangende sjaals zijn vaak een brok van struikelmomenten.

Hondenjassen

De ene hond heeft het sneller koud dan de andere hond. Ook de dikte van de vacht speelt een rol bij het warm kunnen houden van het lijf EN de spieren. Wanneer je gaat sporten in koud en/of vochtig weer, kijk dan goed naar wat je hond nodig heeft. Moet de hond wachten – bijvoorbeeld bij het opruimen van het trainingsmateriaal- zorg dan met behulp van een hondenjas, dat je hond niet te snel afkoelt.

Eten

Geef je hond 2 uur voor en 2 uur na het trainen geen (volledige) maaltijd. Door grote inspanningen op een volledige maag, wordt de kans op maagklachten en/of een maagtorsie vergroot. Ook na het sporten is het belangrijk dat het lijf van de hond weer in rust komt, voordat hij mag eten.


Bronvermelding: een groot gedeelte van bovenstaande tekst is overgenomen uit het artikel: Warming – up en cooling down geschreven door fysiotherapeut, dierfysiotherapeut en auteur Marcel Nijland.  Met zijn toestemming is de link naar dit artikel geplaatst. Meer informatie is te vinden op de website: www.marcelnijland.nl.


 

Categorieën: Artikel

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.