De meeste honden zijn gek op sneeuw. Na een soms eerste voorzichtige kennismaken, vliegen ze vaak heerlijk in de rondte! Een genot om naar te kijken. Naast al het plezier, is er ook een aantal zaken belangrijk om in acht te nemen.

 

 1. Strooizout en kans op vergiftiging
  • Het inslikken van zout kan lijden tot vergiftiging van de hond. Dit kan komen doordat de hond sneeuw eet op plekken waar gestrooid is. Maar iets wat vaker over het hoofd gezien wordt is dat de hond bij thuiskomst zijn besneeuwde pootjes gaat aflikken waarmee hij net nog over een met zout gestrooid pad heeft gelopen. Soms ontkom je er niet aan om met je hond over een bestrooid pad te lopen, spoel dan bij thuiskomst de poten van je hond goed af met lauwwarm water.
 2. Hond eet teveel sneeuw
  • Teveel koude sneeuw eten kan leiden tot diarree, overgeven, maagproblemen of zelfs een maagtorsie.
 3. Knip lange haren onder de pootjes weg en eventueel net er boven
  • Lange haren onder de pootjes maar ook net erboven, kunnen voor irritante ijsballen zorgen. Knip ze daarom van te voren weg. Je kunt vaseline op de kussentjes smeren om te voorkomen
 4. Laat je hond niet op het ijs
  • Ijs is glad waardoor de hond continu geforceerde bewegingen moet maken om op de been te blijven. Dit is niet bevorderlijk voor het gestel en de spieren. Zeker hele jonge en oudere honden hebben weinig spieren (meer) om eventuele bokkensprongen op te kunnen vangen
  • Een hond kan zelf meestal niet inschatten hoe dik het ijs is en loopt daardoor verder dan verstandig is. Tegen de tijd dat je hond mogelijk door het ijs is gezakt, kun je er zelf al niet meer bij komen zonder zelf ook te water te raken.
 5. Houdt je hond warm
  • Blijf altijd naar je hond kijken! Een volwassen hond met een dikke vacht die gewend is om veel buiten te zijn, kan meer koude verdragen dan een kortharige kleine hond die overdag bij de kachel slaap en buiten continue met zijn buik in de sneeuw loopt. Een jasje is dan zeker geen overbodige luxe. Ook als je sport met je hond, kan het goed zijn om zowel bij de warming-up als de cooling down het lijf van je hond niet te snel van temperatuur te laten wisselen en ook hiervoor een hondenjas te gebruiken.
  • Je kunt aan meerdere dingen zien of je hond het koud heeft. Hij kan gaan rillen, in zichzelf gekeerd raken, een zwakke hartslag hebben en/of problemen krijgen met ademhalen.
Categorieën: Artikel

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.