Laat je hond niet achter in de auto

Elk jaar weer worden er meldingen gemaakt van honden die ternauwernood uit hete auto’s konden worden bevrijd. Men onderschat de snelheid waarmee de temperatuur in een (afgesloten) auto kan oplopen. Het hoeft buiten niet tropisch warm te zijn om de temperatuur in een auto in een mum van tijd tot tropische waarden te laten oplopen. Als het buiten 24 graden is, dan loopt de temperatuur in een auto binnen 10 minuten op tot 34 graden en na een half uur tot 43 graden. Zelfs met een raam open of in de schaduw kan de temperatuur enorm oplopen! Even een boodschap doen, kan fatale gevolgen hebben.

Beperk lichamelijk inspanning

Als het tropisch warm is, wordt mensen vaak aangeraden niet noodzakelijke lichamelijk inspanning, zoals sporten, te beperken. Dit geldt ook voor honden. Laat je hond bij warm weer niet rennen naast de fiets en maak geen lange wandelingen. Plan de wandelingen bij voorkeur niet op het warmste moment van de dag, maar in de vroege ochtend of later op de avond. Stimuleer inspanning ook niet.

Honden die goed tegen warmte kunnen en honden die gewend zijn om te sporten in diverse weersomstandigheden, kunnen over het algemeen wel aangepast wandelen en sporten. Zorg er voor dat de inspanningen niet te lang zijn en laat de hond tussendoor afkoelen door hem in de schaduw te leggen, door een koelmat/koelhalsband te gebruiken en de pootjes en buik te verfrissen. Leg geen natte handdoek op de hond en laat de de hond voorafgaand aan de inspanning ook niet zwemmen. Door deze natte vacht, ontstaat er een broei(kas)effect waardoor de hond het juist nog warmer krijgt.

Kijk uit waar je loopt

Asfalt en zand warmen in de volle zon snel op en kunnen gloeiend heet worden. Iedereen die wel eens naar het strand gaat, weet hoe dit aanvoelt. Honden ervaren dit niet anders. Asfalt warmt in de zon bij een buitentemperatuur van 25 graden op tot ruim 50 graden. Bij tropische temperaturen van meer dan 30 graden stijgt de temperatuur van asfalt zelfs tot ruim 60 graden. Als je met je hond gaat wandelen, mijd dan in ieder geval asfalt in de volle zon, loop liever over gras. Als de ondergrond te heet is om je hand erop te leggen, dan is deze ook niet geschikt om uw hond erover te laten lopen.

Bij directe zon, geen wind en lage luchtvochtigheid kun je uitgaan van onderstaande tabel. Als aanvulling: bij 51,6°C is de huid verschroeid binnen 60 seconden, bij 55°C kun je binnen 5 minuten een eitje bakken.

  • Buitentemperatuur: 25°C = temperatuur van het asfalt: 51,6°C
  • Buitentemperatuur: 30°C = temperatuur van het asfalt: 57,2°C
  • Buitentemperatuur: 30,5°C = temperatuur van het asfalt: 61,7°C

Zorg voor voldoende schaduw en verkoeling

Bij tropische warmte is het belangrijk in en om het huis de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Laat je hond niet te lang in de zon liggen – ook niet als de hond daar zelf voor kiest. Heeft je zon in de tuin, creëer dan voldoende schaduwrijke plekken met bijvoorbeeld een parasol of zorg ervoor dat uw hond de koelte van de schuur of garage kan opzoeken. Zorg daarbij voor voldoende drinkwater op kamertemperatuur, geef geen ijskoud water. Ten slotte zijn er diverse hulpmiddelen verkrijgbaar waarmee je je hond extra verkoeling kunt bieden, zoals een speciale koelmat, koelhalsband of koeljas van de merken Trixie, Beeztees of Aqua Coolkeeper.

Huid- en vachtverzorging

Huid met weinig vacht – zoals de neus, randen van de oren, dijen en buik – is gevoelig voor verbranding. Smeer deze in met speciale zonnebrandcrème voor honden wanneer je weet van je hond dat dat lichaamsgedeelte snel rood wordt. Door je hond regelmatig te borstelen, verwijder je losse haren en verdun je de ondervacht. Hierdoor kan de hond zijn lichaamswarmte wat makkelijker kwijt. Sommige honden kunnen baat hebben bij een trimbeurt. Vraag hiervoor een trimmer om advies.

Wees extra alert bij risicogroepen

Net als bij mensen zijn er onder honden ook risicogroepen die extra gevoelig zijn voor warmte. Dit zijn met name oudere honden en pups, honden met overgewicht en honden met korte neuzen zoals Bulldogs, Boxers en Mopshonden. Deze rassen lopen meer risico op oververhitting doordat ze hun warmte minder goed kwijt kunnen door middel van hijgen. Ook honden met een donkere en/of dikke vacht zijn extra gevoelig voor warmte.

Strand en recreatiegebieden

Bij warm weer is het natuurlijk heerlijk vertoeven aan het strand of de recreatieplas. Zoek van tevoren echter goed uit of honden zijn toegestaan. Met name stranden kennen in de zomermaanden een beperkte toegankelijkheid voor (loslopende) honden. Neemt je je hond mee, zorg er dan voor dat je schaduw kunt creëren – bijvoorbeeld met een parasol of strandtent. Neem bovendien een kleed mee, zodat je hond niet op het hete zand hoeft te liggen. Zwemmen is een hele goede (en vaak leuke) manier voor de hond om af te koelen, maar let op: bij het zwemmen, vooral met een bal, krijgt de hond vaak ongemerkt veel water binnen. Zelfs bij gewoon water kan dit bij hele grote hoeveelheden problemen geven, maar vooral bij zeewater moet hiermee uitgekeken worden. Hiervan kunnen honden serieuze maag- en darmklachten krijgen en kunnen ze bij te grote hoeveelheden zelfs vergiftigd worden. Op het strand is voldoende lauw drinkwater voor uw viervoeter daarom een noodzaak!

Wanneer je hond heeft gezwommen, zorg dan dat hij in de schaduw afkoelt. Wanneer de zon op de natte vacht brandt, gaat deze broeien en krijgt de hond het nog warmer. Een hond eerst laten zwemmen en dan in de auto doen, zorgt dus ook niet voor extra verkoeling, maar werkt juist averechts!

Pas op voor blauwalg en botulisme

Bij recreatieplassen is er over het algemeen sprake van stilstaand water. In combinatie met een temperatuur tussen de 20 en 30 graden kan er blauwalg ontstaan – een voor mens en dier giftige waterbacterie. Wanneer besmet water via de mond (of bek) wordt opgenomen, kan dit leiden tot o.a. maag-darmklachten, huiduitslag en irritatie van slijmvliezen. Bij warm weer is er ook risico op botulisme. De bacterie (Clostridium botulinum) die dit veroorzaakt komt voor in het darmkanaal van vogels en vissen. Wanneer een vogel of vis sterft en zich in stilstaand water bevindt bij hogere temperaturen, kan het water besmet worden met de toxines van de bacterie. Honden worden ziek door het zwemmen in of drinken van dit water. Botulisme kan bij honden leiden tot heftige maag-darmklachten, spierzwakte, verlamming en uiteindelijk ook tot sterfte. Verzeker je er daarom van dat water veilig is, voordat je hond erin laat zwemmen. Er zijn apps beschikbaar zoals ‘Zwemwater’ en ook bij het water staat vaak aangegeven of de waterkwaliteit wordt gecontroleerd.

Wat te doen bij oververhitting?

Oververhitting bij de hond kunt je herkennen aan de volgende symptomen: flink hijgen, sloomheid, warm aanvoelen (temperatuur is boven 39 graden), de hond heeft geen honger en de slijmvliezen worden rood en eventueel braken.Breng de hond zo snel mogelijk naar een schaduwrijke plaats en koel de hond af door hem nat te maken met lauw water en natte handdoeken tegen de weinig behaarde buik te leggen. Let op: bedek niet de hele hond met natte handdoeken, de hond kan dan zijn warmte niet meer kwijt.  Gebruik ook geen ijskoud water omdat de hond hiervan van in shock kan raken. Wanneer de mogelijkheid er is, laat de hond dan in het water zwemmen of liggen. Laat de hond kleine beetjes lauw water drinken en neem daarnaast zo snel mogelijk contact op met een dierenarts!

Stappenplan

  1. Neem de temperatuur op. Is deze boven de 40,5 graad, neem dan direct contact op met een dierenarts.
  2. Verplaats de hond naar een koele plaats.
  3. Is de temperatuur boven de 42 graden, dan moet de hond metéén afkoelen. Scheer indien mogelijk de hals en buik kaal en koel dat met koud water. Alcohol > 70% kan goed gebruikt worden om de voetzooltjes af te koelen. De hersenen hebben het meeste te lijden onder de hoge temperatuur, daarom moet de hals geschoren en gekoeld worden.
  4. Is de temperatuur onder de 41,0, dan mag het afkoelen iets voorzichtiger.
  5. Neem elke 5 minuten de temperatuur op. Gaat de temperatuur naar beneden, bijvoorbeeld van 41 naar 40 graden, stop dan meteen met koelen, anders krijgt de hond een ondertemperatuur.
  6. Houd hem de eerste 24 uur goed in de gaten.
  7. Na een beginnende oververhitting hoeft een dierenarts de hond niet te controleren. Is de hond ernstig oververhit geweest, dan is het advies om altijd contact op nemen met een dierenarts.
Categorieën: Artikel

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.