Met de recente operatie van Chaney was ik blij dat ik een hondenverzekering voor haar heb afgesloten. In mijn geval is er 3/4 vergoed en op een operatie van € 2000,- is dat erg prettig. Ook Aylen krijgt al een aantal jaren medicatie van alles bij elkaar zo’n 100 euro in de maand waarvan ik ook meer dan de helft terug krijg. Voor mij kan het inmiddels zeker uit.

Chaney na de operatie
Chaney na de operatie

Er zijn -gelukkig – ook genoeg honden die super gezond zijn en jaren alleen bij de dierenarts komen voor een enting of een titelsessie. Een hondenverzekering levert dan financieel geen gewin op. Uiteraard heb je dan wel de zekerheid van als er een wel wat gebeurt – een gebroken pootje komt vaker voor dan je denk – het fijn is dat je de operatie dan makkelijker kunt betalen.

Wat is het?

Een hondenverzekering zorgt ervoor dat je hond verzekerd is voor een aantal ziektekosten. Dit is te vergelijken met hoe wij als mensen de zorgverzekering kennen. Ook bij een hondenverzekering heb je verschillende basis premies, maar ook aanvullende premies. De verzekering is sterk afhankelijk van de levensfase waar jouw hond zich in bevindt. Wanneer je een jonge hond hebt, heeft deze waarschijnlijk hele andere zorg nodig dan een wat oudere hond. Het is daarom niet te zeggen welke verzekering het beste is, aangezien dit van meerdere factoren afhankelijk is. Het loont de moeite om dit goed uit te zoeken.

Operatie-gereedschapskist

Wat wordt er vergoed?

Je kunt je hond verzekeren tegen veel kosten die je maakt bij een ongeval met uw huisdier. De hoogte van de dekking is afhankelijk van de verzekeraar en het pakket dat je afsluit. Bij veel verzekeraars is een aantal rasgebonden voorkomende ziektes uitgesloten. Bijvoorbeeld HD en OD. Ook word een baarmoederontsteking wel beschouwd als sterilisatie vanwege dezelfde handelingen. Je kunt je hond verzekeren voor onder andere:

 • Aandoening bij de heupen en/of ellebogen (vaak uitgesloten uit basis)
 • Baarmoeder ontsteking
 • Botbreuk
 • Castratie
 • Chemische castratie
 • Consult bij de dierenarts
 • CT-scan
 • Echo
 • Euthanasie
 • Liesbreuk
 • Losse knieschijf
 • MRI-scan
 • Narcose
 • Navelbreuk
 • Nekhernia
 • Operaties
 • Operatie levershunt
 • Patella luxatie
 • Prikpil
 • Staar
 • Sterilisatie
 • Vaccinatie (vaak uitgesloten uit basis)

Advies

Veel dierenartsen geven aan dat als je het je financieel kunt permitteren, je beter zelf een spaarpotje kunt maken. In de praktijk is gebleken dat jongere honden over het algemeen minder mankeren. Om die reden zijn dan ook de instappremies voor jonge honden veel lager. Dat zou dan weer pleitten voor juist wel een verzekering. Honden zijn na een leeftijd van 7 jaar uitgesloten van de verzekering. Ook kun je geen ‘brandend huis’ verzekeren. Ofwel, als je hond al wat mankeert, dan kun je – in tegenstelling tot mensenverzekeringen – vrijwel nooit overstappen. Bij een tijdelijke ziekte zoals een hondengriepje, kun je vaak nog wel instappen, maar wordt je hond bijvoorbeeld het eerste half jaar uitgesloten van de verzekering indien hij iets van de keel, neus en oren heeft.

Kortom, kijk vooral naar je eigen financiële situatie en ook naar de geruststelling die je zelf wil hebben in het geval er wel wat gebeurt. Het is ten slotte niet voor niets een verzekering.

Categorieën: Artikel

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *