Een van de eerste dingen die we een hond leren, is het lopen aan een (slappe) lijn. Bij dit oefenen is goed materiaal belangrijk. Maar wat is nu goed? Het antwoord hierop kan per hond en per handler verschillen. Het is dus goed om te onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn, zodat je bewust een keuze kunt maken.

Halsband

Het grote voordeel van een halsband is dat de band alleen om de nek van je hond zit. Hierdoor wordt de hond niet belemmerd in zijn bewegingen. kan je een halsband afstellen zodat hij goed passend gemaakt wordt en de kans op ontsnappen dus klein is. Daarnaast heb je met een halsband een fysieke vorm van controle over het hoofd. Dit laatste kan tevens ook een nadeel zijn. In de nek van de hond zitten zenuwen, nekwervels, lymfeklieren, (slag)aders, de luchtpijp en schildklier. Wanneer de hond aan de lijn trekt, kan dit in ernstige gevallen leiden tot letsel, zoals hoofdpijn, blauwe plekken, beschadiging van het strottenhoofd en de luchtpijp, littekenweefsel op de luchtpijp, verschoven nekwervels en gezwollen klieren. 

Tuigje

Het grote voordeel bij een hondentuig is, dat eventuele druk niet uitgeoefend wordt op de nek, maar verdeeld wordt over de borstkas van de hond en afhankelijk van het soort tuig ook over de rest van het lichaam. De hond kan hierdoor dus eigenlijk makkelijker trekken. Er zijn meerdere soorten tuigen waardoor het dus ook nog per tuig kan verschillen of hij passend is voor zowel het lijf als de reden waarom je een tuig aanschaft. De meeste bekende tuigen zijn: borsttuigen, Y-tuigen, H-tuigen en instaptuigen. Verder zijn nog tuigen die speciaal gemaakt zijn wanneer honden mogen trekken zoals bij Canicross of speuren.

Borsttuig
Een borsttuig doe je over de kop van de hond heen en je maakt hem achter de oksels vast. Meestal zit er een brede band om. Het voordeel van een borsttuig is dat u het makkelijk om kan doen bij uw hond. Qua uiterlijk kun je hier teksten op laten maken. Erg geschikt bijvoorbeeld voor als je een hulphond hebt of een bijvoorbeeld een ‘niet aaien’-embleem goed zichtbaar wilt hebben.

Het nadeel van dit tuig is, is dat het de schouderpartij belemmert waardoor de hond niet ontspannen kan bewegen. Honden stappen minder ver naar voren. Het tuig raakt namelijk een spier die ervoor zorgt dat de voorpoot omhoog en naar voren gaat. (de Brachiocephalicus). Deze spier loopt van de voorkant van de schouders naar achterin de nek. Vooral als honden sneller lopen zie je dat ze hier last van hebben zoals in dit filmpje. Je ziet een duidelijk verschil in beweging, de hond houdt zijn lichaam strak en loopt met een kortere pas. kan de hond ‘in zijn achteruit’ ontsnappen uit het tuig.

Y-tuig, H-tuig of X-tuig

Dit tuig loopt in een Y-, of H-, of X- vorm over de borst en/of rug van de hond. Bij een Y-tuig zijn de voorpoten en schouders helemaal vrij en wordt de druk goed verdeeld. Je doet het tuig over de kop van de hond en maakt het tuig aan de zijkanten vast.
Het voordeel van een H-tuig is dat dit tuigje goed verstelbaar is en relatief goedkoop. Echter kan er bij een H-tuig nog steeds druk op de nek ontstaan. Daarbij hebben de meeste H-tuigen smalle bandjes die vaak niet gevoerd zijn. Hierdoor kan het tuig onaangenaam aanvoelen bij uw hond. Net als bij de andere tuigen gaat het H-tuig over de kop heen en bij sommige modellen moet één voorpoot opgetild worden.

Instaptuig

Bij het instaptuig stapt de hond met beide voorpoten in het hondentuig en maak je het tuigje aan de bovenkant vast. Bij drukke honden en bewegelijke pups kan dit lastig zijn met aandoen. Verder is het instaptuig te vergelijken met het H-tuig door de smalle, ongevoerde bandjes. Ook zakken de bandjes sneller scheef dan bij andere tuigjes.

Anti-trektuig

Naast de bovengenoemde hondentuigen is er nog een zogenaamd anti-trektuig, wat ervoor zou zorgen dat de hond uit balans raakt hij (hard) trekt. Een anti-trektuig geeft druk op gevoelige plekken of ‘snijdt’ (bij anti-trektuigjes met elastiek) in de oksels. Ook komt worden – net als bij het borsttuig – de schouders belemmert in hun beweging. Dit tuigje kan een goed hulpmiddel zijn om bepaald gedrag te doorbreken. Bijvoorbeeld als je hond van 50 kilo ineens bedenkt om achter een kat aan te gaan. Het is echter niet de bedoeling om een dergelijk tuigje te gebruiken ter vervangen van training. Ook kunnen de honden hier soms in hun ‘achteruit’ eruit.

Sporttuigen

Dan heb je nog de tuigen die gebruikt voor het sporten. Doel daarbij is dat de hond juist goed kan trekken en dat hun trekkracht zoveel mogelijk over het lichaam verdeeld wordt. Bij deze tuigjes zie je dan ook de ring om de riem aan vast te maken, verder naar achteren (op de rug) is geplaatst.

Algemene tips

Het is handig om van te voren te bedenken waarvoor je een tuigje of halsband nodig hebt. Voor behendigheid kan bij het aanleren van raakvlaktoestellen handig zijn om een tuigje met handvat te hebben, voor Canicross is het belangrijk dat het tuigje veel bewegingsvrijheid geeft en dat de krachten verdeeld worden en voor wandelen is het belangrijk dat de hond ontspannen kan lopen en nergens aan blijft haken. Verder hangt het er ook vanaf wat je hond prettig vindt. Je zou verwachten dat de meeste honden een tuigje vervelend zouden vinden omdat er dan meer om hun lijf zit, maar ik ken een groot aantal honden dat een halsband veel irritanter vind.

Ga gerust eens langs bij een winkel om de diverse tuigjes en halsbanden te passen. Kijk goed of hij mooi aansluit (2 vingers moeten er tussen kunnen) en of de hond die bewegingsvrijheid krijgt, die hij wel of niet nodig heeft.

Categorieën: Artikel