Het begon allemaal met het opstarten van een petitie in verband met het vuurwerk wat in Westerkwartier vanaf september 2019 dagelijks werd afgestoken. De politie onderneemt geen actie en ik vond het tijd om hier wat mee te doen.

Tekst petitie

Bij oud- en nieuw hoort traditiegetrouw het afsteken van vuurwerk. Het afsteken van dit vuurwerk lijkt echter steeds eerder te beginnen. Dit jaar begonnen de eerste knallen al in september. Als dierenliefhebber en eigenaar van Hondencentrum Chimié in Leek, ervaar ik dagelijks wat de impact hiervan op dieren is. Een aantal honden heeft nergens last van, maar de meeste dieren bouwen in de loop van de tijd een dermate hoog stresslevel op dat ze volledig in paniek raken. Omdat ze geen tijd krijgen om te herstellen – immers de volgende dag is het wéér raak -, zie ik veel honden die maanden in een soort doodsangst leven. Deze honden kunnen in blinde paniek vluchten (met meestal geen goede afloop), moeten maanden leven met heftige medicatie of zijn totaal niet meer bereikbaar. En daarnaast is maanden in stress leven voor niets of niemand goed.

Soms is er te trainen op vuurwerkangst. Maar vaak zie je dat honden ook in de loop der jaren een stressniveau opbouwen en ook zijn sommige honden van nature gevoeliger voor geluiden en andere prikkels.

Laten we daarom stoppen met het vuurwerk afsteken buiten oud- en nieuw om en laten we het welzijn van onze dieren voorop zetten!

Wil je de petitie ondertekenen; dat kan nog steeds: TEKEN PETITIE. Bij 20.000 handtekening kan de petitie aan De Tweede Kamer aangeboden worden.

Pers

Nadat er een paar duizend handtekeningen waren verzameld, vond de pers het nieuwswaardig en zo kwam er op 5 november een uitgebreid artikel in het Dagblad van het Noorden.

Toen er bijna 10.000 mensen hun naam hadden gezet onder petitie, is de petitie op 11-12-2019 aangeboden aan de gemeenteraad van het Westerkwartier. Dit heeft Het Westerkwartier opgepikt. Lees HIER het artikel.

Ook het Dagblad van het Noorden maakt hier nogmaals melding van:

RTV Noord was aanwezig bij het aanbieden van de petitie en ze wilden de volgende dag graag aandacht besteden aan dit onderwerp tijdens een live uitzending van Noord Vandaag. Overdag zijn er opnames gemaakt op de hondenschool en eind van de middag was de uitzending. De uitzending is HIER terug te kijken.

Samen met Chaney in de studio van RTV Noord

Categorieën: Verslag

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *