Dat is van de meeste gestelde vragen tijdens de cursussen. Het antwoord is niet simpel. En waarom niet? Omdat ik het belangrijk vind om te kijken naar wat de situatie én de hond vragen. 

Is een correctie nodig?

Het begint met de vraag of in deze situatie een correctie überhaupt gewenst is. Zou je de hond ook op een andere – en misschien wel minder stressvolle – manier kunnen aangeven dat het gedrag niet gewenst is? Zou je de pup ook ander gedrag kunnen aanbieden? Kan je gedrag ook negeren zodat het vanzelf uitdooft? Wanneer je pup bijvoorbeeld de achtertuin voor het eerst aan het ontdekken is, zal een continue ‘nee’ niet bevordelijk zijn voor de ontspannenheid van je pup. Wanneer hij tussen de plantjes loopt, kun je hem uitnodigen met een speeltje om op het gras te gaan spelen. Je kunt hier ook woorden aan gaan toevoegen zoals “Op het gras”. Door dit steeds te herhalen, zal de hond op een gegeven moment snappen wat je er mee bedoelt en kan je de hond ook op die manier gaan vertellen wat de bedoeling is.

Voorwaarden correctie

Wanneer je besloten hebt dat een correctie noodzakelijk is, is het van belang om te beslissen welke vorm van correctie je wilt toepassen. Houdt daarbij altijd in gedachten dat de hond EENDUIDIG moet kunnen snappen wat je bedoelt. Stel dat je hond opspringt tegen anderen en je corrigeert met een flinke NEE. Snapt de hond dan dat hij niet mag opspringen of denkt hij dat die persoon met wie hij contact wil maken wel erg naar is? Het gaat niet om goed of fout, het gaat er om dat het niet eenduidig is en dat het maar afwachten is wat de hond hier van leert.

Vormen van correcties

Je kunt een hond fysiek of verbaal corrigeren. In bijgevoegd filmpje zie je een combinatie van beide. Allereerst vindt er een lichte waarschuwing plaats. Zodra pup Soul van 13 weken dichter richting de veter gaat, laat de volwassen hond Chaney door haar aanwezigheid merken dat dat geen goed plan is. De pup stopt voor even en probeert het daarna weer. Daarna volgt een korte ‘euh’ correctie van mij. In de tijd de er op volgt, zie je Soul ‘nadenken’ en verwerken. Hij komt tot de conclusie dat een laatste boevenstreek (een speeltje proberen te stelen van Chaney) nog te proberen valt. De correctie die daar op volgt, is zowel verbaal als fysiek. Dit was blijkbaar in deze situatie de intensiteit die nodig was. 

Tot slot

Wat is nu beter? Dat hangt helemaal van de hond af. Sommige honden houden na een simpel ‘nee’ gelijk op en gaan wat anders doen. Andere zie je haast denken: “Nee?… Dat zullen we nog wel eens even zien.” En dan is een krachtigere vorm nodig. Let wel, een stevigere correctie kan ook een averechts effect hebben. Strijd kost tijd en kan ook wat afdoen aan de relatie.

Bij alle vormen van waarschuwingen correcties gaat het er mijns inziens om dat ze alleen worden ingezet wanneer ze noodzakelijk zijn en dat ze duidelijk en assertief gegeven worden. 

Voor de volledigheid, ook je hond iets onthouden is een vorm van correctie. Of je hond bijsturen naar ander gedrag. Wij ervaren dat vaak als minder erg, maar feitelijk belemmer je de hond ook dan in zijn gedrag. 

Mijn belangrijkste boodschap is dat je blijft kijken naar wat nodig is met daarbij in acht genomen dat het voor alle partijen de minste stress geeft.

Bekijk hier het filmpje

Correctie naar pup van 10 weken
Categorieën: Artikel

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *