Je bent goed aan oefenen met het lopen aan een slappe lijn en dat gaat steeds een beetje beter. Je pup, puber of volwassen hond begint het spel steeds meer door te krijgen. En dan ziet hij een andere hond, wil hij heel graag naar het water, ziet hij zijn vriendje aan de overkant… En alles lijkt ineens vergeten. Wat nu?

Welke stappen kan je nemen om met dit gedrag aan de slag te gaan?

Zoek allereerst een beloning die mega krachtig is voor je hond. Een beloning is alles wat een hond als beloning ervaart. Dit kan voer zijn, maar ook een speeltje. Of misschien vindt hij het wel fantastisch als je een frisbee weggooit. Een sterke voerbeloning is het meestal wel het makkelijkste om mee te werken. Vaak zeggen mensen: “Ja maar, als hij een andere hond ziet, dan kan ik een stuk worst voor zijn neus houden, maar dat interesseert hem dan echt niet”. Je bent dan het trainingsstadium al voorbij en dus wordt het de uitdaging om eerst de modus te vinden waarin je hond nog bereikbaar is. Maar voor dat, ga eerst in een prikkelarm gebied, zonder afleidingen, uitproberen waar jouw hond echt gek op is. En heb je iets gevonden? Bewaar dit dan speciaal voor je training.

Begin bij het begin

Het is (dus) van belang om te beginnen in een mindset van de hond waarin hij nog bereikbaar is. Iedere hond heeft een afstand ten opzichte van een lastige prikkel waarop hij de prikkel wél waarneemt, maar ook nog in contact met jou staat. Dat is de stress-drempel. En dat kan een flinke afstand zijn. Dat gaat soms wel om 100 meter of meer. Aan jou is het dus de taak om te zorgen dat jouw hond vóór die stressdrempel blijft qua afstand omdat dat de afstand is waarop je nog kan trainen. Een goede praktische graadmeter is dat wanneer je hond geen voer meer wil aannemen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor angst.

Belangrijk is dus te achterhalen op welke afstand van de prikkel, je nog contact kan krijgen met je hond. Van daaruit kan je pas wat opbouwen.

In de praktijk

Dit betekent in de praktijk, dat je zelf de omstandigheden gaat creëren waarin je hond bereikbaar kan zijn. Reageert je hond op fietsers, ga dan niet op zondag naar een druk bos vol met mountainbikers. Dit zijn geen omstandigheden waarin je kan trainen. Zoek dan bijvoorbeeld eerst een fietspad op waarbij je weet waar de fietsers rijden en waar je afstand kan nemen. Ga dus naar gebieden waar jij overzicht hebt en waar jij de regie kan houden. Wanneer je hond extra trekt omdat hij andere honden ziet, dan kan je bijvoorbeeld afspreken met kennissen met honden en oefensessies houden. De honden blijven aan de lijn, jij kan er van op aan dat de andere hond niet ineens losgelaten wordt en je hebt alle gelegenheid om te ontdekken waar de stressdrempel van je hond ligt. 

Of denk eens aan een hondenspeeltuin. Die honden lopen op een omheind veld en kunnen niet naar jullie komen. Jij blijft op ruime afstand staan met je hond en daar kan je er een mooi trainmoment van maken. Of blijf aan de buitenkant van een park staan. Gebruik je creativiteit. Zorg dat je zo min mogelijk overvallen wordt door honden die ineens dichtbij jullie zijn en dat jij zelf zoveel mogelijk controle hebt.

Hoe ga je trainen? 

Je hebt een geschikte beloning gevonden, je hebt de stress-drempel van je hond helder en je hebt een fijn gebied of een goede situatie gevonden om te kunnen trainen. Je hond ziet de prikkel wel, maar hij staat nog prima in contact met jou, hij reageert op jouw beloning en hij is nog niet in standje opgewonden. Ga stil staan met je hond en geef hem een beloning. Bij honden die heel gratig zijn of snel weer bezig met de prikkel, kun je beloning ook op de grond gooien met eventueel een extra woordje ‘zoek’.

Je hond kijkt naar de andere hond, je wacht tot je hond naar jou kijkt en dit beloon je direct. Wanneer je hond je niet snel zal aankijken, kun je ook de oefening ‘inchecken op naam’ gebruiken.  Timing is heel belangrijk. Zodra je hond de andere hond “loslaat” en bij jou incheckt beloon je hem. Je kan ook met een clicker of bekrachtingswoord als “Braaf” werken.

De clicker of je bekrachtingswoord wordt een voorspeller voor je hond dat er iets mega-lekkers aankomt. Dus je hond kijkt naar jou, je clickt of zegt direct “Braaf” en je geeft de beloning. Ook kan je in het begin de keuze van je hond belonen dat hij even niet naar de prikkel kijkt, zonder dat hij per se al naar jou kijkt. Dit blijf je een paar minuten herhalen en de kans is groot dat je gaat ervaren dat je hond steeds meer op jou gericht raakt en minder met die andere hond bezig is. Na een paar minuten sluit je deze trainingssessie af en wandel je ontspannen verder met je hond, de ander kant op dan die van de prikkel.

Afleiden

Voorkom zoveel mogelijk dat je hond het gedrag nog kan vertonen. Ga daarom dan daarnaast ook op zoek naar iets, wat je hond zo fantastisch vindt, dat je hond daar zijn focus een poosje op kan houden. Stel je hond reageert intens op een andere hond en je kunt niet voorkomen dat je toch langs een andere hond moet. Wanneer je hond bijvoorbeeld dol is op een tennisbal, tover deze dan van te voren tevoorschijn en probeer om die manier de hond de andere hond überhaupt niet te laten zien. Zo voorkom je dat de hond in de stress schiet. Je hond leert hier natuurlijk niets van, maar zijn stressemmer blijft in elk geval leeg.

Hoe vaak moet ik dit doen? 

Wanneer je hond dit gedrag al lange tijd vertoont of het is echt heel heftig, dan kan je niet verwachten dat het in een paar weken opgelost is. Het is dan ook een kwestie van volhouden en consequent blijven trainen. Dit kan behoorlijk intensief zijn. Als je een keer geen zin of tijd hebt, probeer dan bijvoorbeeld eens naar een industrieterrein te rijden waar je overzicht hebt en weinig andere prikkels tegenkomt. Hoewel de omgeving natuurlijk minder mooi is, dan een bos, voorkom je hiermee wel dat je niet weer een paar stappen terug hoeft te doen in het leerproces.

Al het goede komt langzaam…

Neem je tijd en geef je hond de tijd. Houdt daarnaast ook rekening met hoe lang het gedrag al zo was voordat je er mee aan de slag en de leeftijd van je hond. Heeft je hond last van zijn hormonen in de pubertijd, pas dan je training hier op aan.

Al het goede komt langzaam en beloon elk klein stapje!

Categorieën: Artikel

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *