Samen met je hond op pad terwijl je fietst, kan voor sportieve baasjes en honden een leuke manier van bewegen zijn. De hond bouwt conditie op en kan – in tegenstelling tot stapvoets wandelen aan de lijn – in een natuurlijker tempo lopen.

Wennen aan een fiets

Het is natuurlijk zaak om dit goed op te bouwen! Allereerst is het belangrijk dat de hond went aan een fiets en de beweging hiervan. Je kunt je fiets in de tuin zetten en je laat je hond op zijn eigen tempo kennismaken met de fiets.

Zodra je (jonge) hond aan een slappe lijn kan lopen, dan kan je beginnen met oefenen terwijl je zowel jij als je hond naast de fiets lopen. Het is handig als de hond enigszins aan een kant kan lopen en beseft dat de trekken aan de lijn niet gewenst is. Het maakt voor deze kennismaking met de fiets dus niet uit of jong of oud je hond is. Je belast de hond fysiek niet meer dan je ook bij een gewone wandeling zou doen. Oefen dit net zolang totdat je hond en jij dit onder de knie hebben. Het later opstappen zal weinig problemen opleveren.

Vanaf welke leeftijd?

De gemiddelde hond is volgroeid met 1,5 jaar. Bij grotere rassen duurt dit langer dan bij kleinere. Het algemene advies is dan ook pas te gaan fietsen met de hond wanneer deze volledig uitgegroeid is. Het blijft natuurlijk altijd goed kijken naar je hond en naar de situatie. Stel dat je in de ochtend normaal een rondje wandelt van 20 minuten met je puber en hij los ook al heel wat meters maakt, dan kun je rustig aan beginnen met fietsen in datzelfde rondje. Bijvoorbeeld, je wandelt eerst 5 minuten, de hond kan zijn behoefte doen, je fietst 3 minuten waarbij de hond in een licht drafje meeloopt en dan de rest van de wandeling kan hij in een relaxter tempo lopen.

Het belangrijkste voor jonge(re) honden is dat je goed uitkijkt dat je geen duurbelasting vraagt. Een pup mag een best een keer de trap oplopen; dat zelfs wel handig als je wil dat hij dat later zelf kan. Er ontstaat (op latere leeftijd – 5/6 jaar) pas zichtbare schade wanneer er continue duurbelasting is. Het lastige is dus vaak dat je hond het nu wel lijkt te kunnen, maar dat hij daar fysiek nog niet op gebouwd is. Risico’s zijn bijvoorbeeld dat een pup 6 keer per dag een trap op een neer gaat, wanneer je lange afstanden fietst met je hond, wanneer je je hond elke dag 30 minuten wild laat spelen met een andere hond.

Hulpmiddelen

Wanneer je begint met trainen, begin dan met je hond aan de lijn. Kies een passend tuig, waarbij de schouders vrij blijven. In het filmpje is gekozen voor een tuigje van Dog Copenhagen. Je kunt de riem in je hand vasthouden of vastmaken aan een zogenoemde springer. Wanneer je de lijn zelf vast houdt, heeft dat als voordeel dat – wanneer er wat aan de hand is zoals een andere hond die ineens aangerend komt – je de riem los kan laten. Een nadeel kan zijn dat wanneer de hond onverwacht trekt, hij jij ook omver kan trekken. Een zogenoemde springer maak je aan de zijkant van je fiets vast bij het achterwiel. Het voordeel is dat je je handen vrij hebt en je nauwelijks last hebt van eventueel trekkende hond. Een nadeel kan zijn dat je je hond niet snel los kan laten in noodsituaties en de hond in het tuig kan hangen en dus niet in balans loopt.

Temperatuur

Boven de 20 graden is het af te raden om je hond intensief te belasten.  Honden verliezen hun warmte via de tong door te hijgen en via de voetzolen. Als de hond op warm asfalt of beton loopt dan kan hij zijn warmte niet kwijt. Naast het gevaar van oververhitting kan het lopen op te heet asfalt of beton leiden tot blaarvorming op de voetzolen.

Categorieën: Artikel

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *