Alle honden komen wel eens bij de dierenarts. Voor veel honden is het bij de dierenarts naar binnen gaan niet erg prettig; dit kan zijn omdat ze de (nieuwe) omgeving met al die vreemde geurtjes en handtastelijke mensen spannend vinden of omdat ze al nare ervaringen hebben gehad. Dit is natuurlijk niet erg leuk voor je hond, vervelend voor jou als eigenaar en risicovol voor de behandelaars.

Gelukkig kan je je hond (pup) al jong gaan wennen aan een aantal handelingen. Dit kan gewoon thuis en er zijn ook dierenartsen die gratis puppyconsulten aanbieden. Ook heeft een aantal dierenspeciaalzaken een weegschaal in de winkel staan, zodat je je hond op zijn eigen tempo – én zonder dat er stress is van ziekte – kan wennen aan de weegschaal en het wellicht een leuk kunstje gaat vinden.

Je kan thuis al heel veel dingen doen die lijken op dierenarts handelingen, denk hierbij aan:

  • aantrekken t-shirt (=> shirt na operatie)
  • oorcleaner (=> druppels tegen oorontsteking
  • vitamine oogzalf (=> druppel bij oogontsteking)
  • muilkorf aanleren

Een aandachtspunt hierbij is wel dat wat jij bij jouw hond kunt doen en ander mogelijk niet kan doen. En ook wanneer je hond stress ervaart door ziekte, kan hij anders reageren dan gewend bent en/of geoefend hebt. Door te oefenen met andere mensen of de dierenartspraktijk te vragen om mee te werken, kom je vaak al een heel eind.

Het voordeel voor de dierenartspraktijk is dat personeel minder risico loopt op bijtincidenten en je hond niet onnodig onder narcose hoeft. Training kost tijd maar een hysterische hond kost nog meer tijd en wordt steeds moeilijker te behandelen.

Categorieën: ArtikelGeen categorie

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.